Feminism and Diversity

The final of 2018 World Cup was over, but the hype is still on. As a non-fan of football, I -like anyone else- also want to weigh in to the final of World Cup. Married to a football fan, I have the general knowledge of almost all the match, but not in a detail move by move review (although I suspect that my husband tried to explain it to me while my mind was wandering to somewhere else 😆 ). The final match was a surprise for many people because somehow, all their favourite teams are coming home – sorry England, It is -not- coming home.

France VS Croatia. No one really anticipated this match when the World Cup started, but that was the reality now. Much of unanticipated things are currently happening in this world – yes, I am pointing my finger to you: UK, USA, and also Indonesia! (I am sorry for this emotional finger pointing, but yeah, I was rather saddened because of these things which are happening right now). Back to The Final Match. My husband supported France because he was very happy with their performances led to final and I was a #TeamCroatia, simply because It has a Female President. :))

My attention drew to this final after the match has over and France came as the Winner; although, my husband did admit that Croatian Team played a very good game. The narratives surrounding this match are the reason behind this post. When I stated earlier that I simply support Croatia because of President Kolinda Grabar-Kitarović, it was because I always find my self amazed by female fighter in this patriarchal society. I was eager to find out more about her political career; thus, I googled. Madame President was really playing her card well during this 2018 World Cup: traveled to Moscow with commercial economy flights on her personal expenses, only missed one match of her National Team because of NATO Summit, watched mostly in a non-VIP Stand (source). Despite many people said something about her PR for a re-election campaign, as long as it contributed into the much-needed good stories for the world: I’m buying it. While googling about President Grabar-Kitarović, there are things that unsettled my heart. The first few pages of my google search’s results was shocking, but not surprising, because almost all the news headline stated something like “the beautiful president” in describing her and much of the article started with something like “people want to know her age, because she is so beautiful” or “A sexy president”. Her beauty was indeed something that of extraordinary; nevertheless, that is not something that one will use when describing Emmanuel Macron who was also present at the final match. They just appreciate him being there and being a very supportive President like President Grabar-Kitarović: only, without the sexist compliments.

Some people might think that I am overreacting: these things mean no harm to Madame President, or even a statement like “these are compliments and Madame President could benefit from all these publications.” Benefit from these kind of articles? Oh yeah, She could gain more popularity, which is in fact happen to her after World Cup. The thing unsettled me was the fact that these narratives are considered normal and how deep it would affect girls all over the world. It is okay to compliment someone, but it is not okay to spread message that beautiful face or sexiness are considered to be the most important factor in telling a story about a woman. Reactions from people all around the world to this amazing display of affection from a President to her National Team show how wrong we are in measuring actions perform by Woman. This is not the right thing to do in appreciating a successful woman and objectifying, no matter how subtle, is #neverokay.

Now, about the winning team: France. They are the centre of all the attentions in the after party, since they are a perfect symbol of diversity. France National Football Team has non fewer than 15 athletes whom tied to Africa, and about two-thirds of the team members are descendants of immigrants – or even the immigrant themselves. (Source). The best Young player (not coincidentally also my husband’s favourite player) : Kylian Mbappe, is a moslem boy which parents originated from Africa and grew up in a suburb on the outskirt of Paris – Bondy (Source). Mbappe is a living proof of how amazing an immigrant could be, despite all the stereotypes and discriminating act they have received from many sides.

Immigration became the focus of many governments when they are addressing their national security measures. Immigrants often associated by people to bad things; moreover, almost all threats in many countries appraised to be brought by immigrants. We are such in a low state of trust that people need to remind each other often that there are many great immigrants and that many of the immigrants have bigger contribution then the natives in building their country. This is not something we should discussed after a World Cup match, but this is our reality recently: even a sport event could spark big discussion of humanity in the universe.

Between the objectifying of women and better immigration policy around the world, which one is more pressing matter at this moment? Yes, we could not prioritise one above another. It is equally terrifying to realise that we are living in a world where some people lose their privilege only by being born to this world. We are terrified of things that we have no knowledge of, and we treat someone that is different from us as an outsider and keep a primitive way in handling these differences: Us vs Them. We treat them different. We perceived their action and intention differently. Nothing good will come if we keep discriminating each other.

Discrimination is a sole problem of many trouble: discrimination against women, discrimination against immigrants, discrimination against anything that is different from “The biased-normal standard of our society”. Stereotype plays a big part in inducing the discrimination: therefore, we need to start talking to each other to excise society-embed stereotypes. We need to share a positive spin of this event so that the narrative will grow into something useful: understanding each other.

a Civilized Way to Disagree

If you are not in the same path with others in one thing, if what they did hurt you deep in the heart, even if it really is something beyond forgiven in your faith.. Please disagree in a civilized way.
For what my God taught me, hate the belief, not the believer. Condemn the actions, not the actor…
And yeah, everyone has their own choice and I am sure that whatever they choose to believe, they have done their cognitive process. Appreciate the difference and treasure the diversity. Let us make this world a better place.

Mumbling #6 – Social Media

Do you know that social media is a social thing, not your own private stuff? I almost can’t stop my self from laughing every time I hear or read a defensive sentence such as “this is my account, I can do whatever I want with it, if you all feel uncomfortable, feel free to unfriend/unfollow/unshare or that kind of words.” If you really think that your account is your private space, try to lock your account and just befriend someone close to you. Your choice to open your account means that you have agreed the social term and condition, the second you create your account. Everything that you’ve posted online, it went to all corner of this universe and EVERYONE can access it freely. BE RESPONSIBLE of all your post/status/photo/any kind of it for leaving our world a much better place to stay. I don’t suggest to fake your post, but if you post it, it means that you are ready for all the consequences that come with it. NEVER blame others if they don’t approve your posts, everyone has their own preferences, just like you. We have the same rights. Your account will never be only about you in this cyber world.

Truth is: We are dating our own mind

Have you feel loved?
Have you feel special?
Have you feel neglected?
Have you feel disappointed?

Yes. I Know you have. We are all have experienced those feeling.

If you are now in a relationship, do you really feel happy about what your spouse does for you? Are you really satisfied with your relationship?

I am telling you that everything you feel is coming from your own mind.
If your mind tells you to be happy, whatever your spouse has done, even that he/she isn’t live up to your expectation, you will still feel that your spouse is the perfect one for you.
If your mind gives you an itchy day, flowers or kisses from your spouse will never enough to make your day, whatever he/she has done is just gonna make you feel left out.

You see what your mind show to you.
You feel what your mind sense for you.
Your world is really in your own mind.

Emaaakkkkk

Baru aja kemarin saya baca artikel  tentang pegawai wanita yang diberhentikan karena dianggap terlalu menarik dan mengganggu kinerja para pegawai pria. Kemudian ada lagi CEO salah satu perusahaan besar yang kebetulan wanita menjadi feature pada salah satu tabloid dianggap merendahkan jabatannya karena dia berpose cantik layaknya wanita. Layaknya. Wanita. Something sounds wrong there. And then this video showed up in The Upworthy. Gender kayaknya jadi tema saya hari ini. Ditambah lagi iMess dari salah satu mahasiswa saya yang akan menyusun skripsi yang minta pendapat tentang judulnya yang gender based. Baiklah.

Semasa kuliah dulu, saya pernah mengambil mata kuliah psikologi gender, yang diampu oleh Alm. Pak Firin. Saya senang dengan pendekatan yang beliau pakai, kami diberi project untuk mempresentasikan hasil penelitian kecil-kecilan mengenai bias gender di masyarakat dan kelompok saya waktu itu mengambil teman mengenai color and gender (kalau tidak salah, maklum, ingatan saya sepanjang toge). Gender menurut saya merupakan suatu konteks yang lebih fokus pada bentukan sosial terhadap suatu jenis kelamin, bukan pada jenis kelamin itu sendiri. Konsep feminim dan maskulin adalah hal yang mendasar pada kajian psikologi gender.

Konteks sosial dari feminim dan maskulin ini terlihat jelas dalam pola asuh orang tua ke anak. Secara tidak sadar, kita sudah sangat familiar dengan konsep “ayah mencari uang, Ibu mendidik anak dirumah”. Kemudian saya jadi ingat masa kecil saya, dimana Ibu dan ayah keduanya mencari uang. Siapa yang mendidik anak? Bukan, saya bukan anak didikan ART, saya tetap anak didikan ayah dan ibu yang masing-masing sepertinya sudah sepakat memainkan peran masing-masing.

Ibu saya, seorang guru SMA, jam kerjanya cukup bisa disesuaikan dengan jam sekolah anak-anaknya, ya.. walaupun ketika saya pulang Ibu saya masih mengajar, saya jadi punya kesempatan untuk berlekas ganti baju dan main keluar rumah sampai mendekati jam Ibu saya pulang. Biasanya sekitar 5 menit menjelang beliau biasanya sampai dirumah, saya masuk kamar mandi, jadi saya tidak perlu mendengar omelan “mandi sore”. 😀 Tetapi yang paling nikmat adalah ketika saya libur, maka Ibu saya juga libur dan kami bisa berlibur kemanapun Ayah saya mendapat tugas dari kantornya. hehehee

Kemudian, ada ayah saya yang seorang ASN (ciye, bahasanya kekinian banget ya?) yang cukup berdedikasi tinggi karena walaupun kantornya didepan rumah, dia tidak curi-curi waktu pulang buat tidur siang, jadi saya hanya bertemu beliau ketika saya berangkat ke sekolah (beliau belum mandi) dan ketika beliau pulang kantor (saya mulai ngantuk).

Seperti umumnya pembagian tugas orang tua di Indonesia, Ibu saya mempunyai tugas menyuruh-nyuruh saya, mengambil raport saya, membelikan saya baju, dan mengiringi perkembangan saya dengan intens. Sementara ayah saya mempunyai tugas menyuplai dana untuk menghidupi saya, mendengarkan carita saya di setiap makan malam, menepuk-nepuk saya sampai tidur dan mendiamkan saya ketika saya nakal (benar-benar mendiamkan sampai saya merasa tidak nyaman). Ibu dipersepsikan sebagai sosok yang cerewet namun sangat menyayangi kita apa adanya sementara ayah dipersepsikan sebagai sosok pelindung keluarga yang hanya punya sedikit waktu luang untuk bermain dengan anak-anaknya.

Satu hal yang saya ingat ketika saya masih SD, saya tidak datang ke MDA (atau TPA kalau di pulau jawa) selama beberapa hari sampai kepala sekolahnya mendatangi rumah saya dan bertemu papa (panggilan saya ke ayah). Ketika ditanya alasan saya tidak hadir, papa menjawab dengan santainya “iya, mamanya sedang kunjungan keluar kota, jadi nggak ada yang ngomelin dia kalo siang” dan alasan itu diterima dengan lancar oleh sang kepala sekolah. Alasannya sangat bias gender bukan? Dan ketika mama (panggilan untuk ibu saya) pulang dan saya ceritakan itu pada sesi makan malam kami, mama cuma ketawa terbahak-bahak. Yang jelas sih, dengan alasan itu, saya tidak dipanggil keruang kepala sekolah untuk dinasehati berjam-jam oleh Pak Kepala Sekolah seperti teman saya yang menurut Ayahnya tidak datang karena malas. 😀 (Makasih ya pa, atas alasannya yang silly tapi manjur, thanks for the protection)

Jadi, dalam pengalaman saya, Mama berperan sebagai orang yang penuh kasih dan papa berperan sebagai pelindung yang tidak selalu terlihat dapat mengekspresikan kasih sayangnya secara eksplisit.

….dan semua itu berubah ketika mama meninggalkan kami. Papa langsung kewalahan untuk mengambil peran 2 orang sekaligus, tetapi menurut saya beliau tetap sukses menjadi orang tua yang baik, walaupun selalu harus bertukar-tukar peran.. I love you Pa, kami rindu dirimu, emaaakkkkk…

mumbling #2

 Go up close to your friend, but do not go over to him! We should also respect the enemy in our friend.

-Friedrich Nietzsche

I don’t know what I want to state in this post. Been through harsh time recently and just couldn’t find  the perfect words to describe what i’ve been through in my hearts. I just thought that I had to write something just to keep my sanity intact.

Sangat sulit memang kalo kita merasa bertepuk sebelah tangan dalam sebuah hubungan, when we trully love someone and turns out that this person didn’t feel the same way as we feel. That is a heartbreaking feeling, in and out. Perasaan bertepuk sebelah tangan tidak selamanya hanya dalam masalah percintaan, bisa juga ketika orang tua mencintai anaknya yang malah membencinya and vice versa, moreover it could happen in a Friendship.

Menjalin sebuah hubungan melibatkan banyak hal yang sangat kompleks seperti berbagai macam perasaan, komitmen dan pastinya kepentingan. Seseorang menjalin hubungan karena ada kepentingan yang ingin dia penuhi, ada kebutuhan yang ingin dia puaskan, ada dorongan yang ingin dia lepaskan, tepi kemudian hubungan itu berlandas hanya sebuah dorongan sebelah pihak atau adanya balasan dari pihak yang lain, itu tergantung manusia yang terlibat di dalamnya.

Saya pernah merasakan cinta yang bertepuk sebelah tangan sebelumnya. Hurt, indeed but not as hurt as this wound. Luka kali ini karena perasaan yang bertepuk sebelah tangan sangat menyakitkan, mungkin karena saya sangat percaya pada hubungan ini sehingga saya  mengikatkan terlalu banyak harapan di sana. Harapan yang melambung kata orang membuat lebih sakit ketika jatuh, dan benar saja, saya hanya bisa memasang tampang baik-baik saja sementara dalam hati yah.. hanya saya yang tahu betapa perihnya.

Mungkin ini hanya perasaan saya yang menjadi sangat sensitif, but I feel humiliated by this broken relationship. So humiliated that I could even think that I just someone who has no value in other’s heart, they just come to me when they need me, nothing else, nothing more. I feel so broken inside.

For you, Thank you for teaching me that I could trust no people.

For you, Thank you for not care about me as much as I care about you, but I do still care about you, coz I know that one day you’ll realize that you need other people and one day you’ll admit that you’ve treated people so bad before because you just feel so arrogant that you think you will never need the other. One day, for sure, you’ll understand how much you’ve hurt me.

Thank you.

or should I make an apology to you?

saya rasa bisa saja saya lah yang salah dalam segala hal sehingga anda tidak bisa membalas perasaan saya, mungkin saya sudah terlalu lancang mencampuri banyak urusan anda, saya sudah terlalu sering membuat anda merasa terganggu, atau mungkin apa yang menurut saya perhatian ternyata adalah hal yang anda benci, tidak anda butuhkan? atau memang saya saja yang salah dengan menjadi saya. Atau saya sudah melanggar apa yang dikatakan Nietzsche?

I’m sorry, please accept my apology

I don’t know what is happening here if you keep shutting your mind. I could pretend that anything is just alright between us, I could lie to other people, but could I lie to my self? I don’t know what I need to do if you don’t tell me.

I just need the truth in your answer.

From Darkjasm;

To whom it may concerns.

Empati, Toleransi dan Ketidakpedulian

Empati, selama saya belajar ilmu psikologi selalu diartikan sebagai suatu kondisi dimana kita bisa merasakan perasaan orang lain dan bisa menempatkan diri kita pada posisi orang tersebut. Toleransi adalah bagaimana kita bisa saling menghormati hak dan kewajiban orang lain sehingga tidak saling membenturkan hak tiap-tiap individu sedangkan ketidakpedulian adalah bagaimana kita membiarkan saja seseorang melakukan sesuatu yang cenderung bisa merusak dirinya sendiri dan orang lain. Itu adalah sekelebat pemahaman saya mengenai makna 3 kata yang menjadi judul tulisan ini. Ini bukan tulisan ilmiah yang punya banyak referensi, ini hanya tulisan yang saya tulis berdasarkan keprihatinan saya saja, jika ada yang tidak sependapat dengan saya, yuk mari kita diskusi.. 🙂

*loh? tulisannya tentang apa juga belum keliatan yak? hehehe

Baiklah..

Menurut saya, perbedaan empati dan toleransi yang berkonotasi positif dengan ketidakpedulian yang berkonotasi negatif dari hari ke hari semakin tipis dan pemeliharan empati dan toleransi bisa mendorong pesatnya pertumbuhan ketidakpedulian. Bayangkan anda sebagai saya yang berasal dari kampung, kuno dan kolot menghadapi dunia pergaulan di Jakarta, yang tidak usah saya jelaskan pasti banyak yang paham deh betapa unik, kompleks dan menggiurkannya proses “gaul” di Ibu Kota ini.

Satu hal yang paling penting dimanapun kita berada adalah bagaimana kita bisa menghargai hak asasi manusia, itu bagian dari toleransi, katakan saja, apa yang dilakukan seseorang dalam hidup adalah murni hak asasi dia yang harus kita hargai, kita harus menghormatinya. Contoh ekstrim adalah saya sebagai seorang muslim mempunyai sahabat yang juga muslim, ada juga yang katolik, budha, hindu, dan protestan. Melakukan ibadah adalah hak asasi manusia, jadi saya harus menghargai apapun agama seseorang, saya harus mentoleransi ritual keagamaan mereka, itu saya sangat paham, namun ketika dia jelas-jelas menyatakan dia beragama, namun dia tidak menghormati agama dan kepercayaannya sendiri (baca: nggak shalat, nggak kebaktian, dll) kita sekarang juga dituntut untuk mentoleransi hal itu dengan alasan itu adalah proses pemaknaan dan hasil dari proses kognitif masing-masing orang. Toleransi, itulah kata yang memungkinkan kita untuk tidak melakukan sesuatu agar teman kita tersebut kembali melakukan ibadahnya, namun hal ini bagi saya adalah ketidakpedulian yang terselubung, karena dengan mentoleransi keingkaran mereka berarti kita juga sebenarnya membiarkan ia jatuh kedalam lubang kelalaian yang mungkin awalnya hanya lalai ibadah, tapi jika dibiarkan hatinya membeku, maka mungkin akan berakhir dengan lalai-lalai lainnya. Saya percaya bahwa jika seseorang memilih kepercayaan tertentu, terpaksa karena orang lain, keturunan ataupun karena keinginan diri sendiri mereka tanpa sadar menandatangani kontrak mental yang mempengaruhi alam bawah sadar (yes, so fruedian! :p) yang jika mereka tidak memupuk dengan ibadah, ada perasaan kosong dalam benak mereka (bukti ilmiah? kan udah saya bilang kalo ini hanya cerocos saya aja).

Itu tadi contoh ketidakpedulian berkedok toleransi, bagaimana dengan empati? ada satu hal yang sering mengganggu saya karena saya juga sering menjadi pelakunya. Misal : Ketika seseorang sedang menghadapi kenyataan yang tidak sesuai dengan yang dia harapkan, dia mengalami stres dan bisa menjadi depresi. Ketika orang depresi, manifestasinya bisa macam-macam. Bagi yang di diagnosa mengalami gangguan depresi mungkin akan mudah dibantu, tapi bagi yang hanya depresi ringan, banyak yang kemudian hanya mencari pelarian, mungkin tidak ekstrim ke alkohol atau obat-obatan, tapi bisa saja makan yang banyak atau bertingkah sesukanya. Sebagai seseorang yang mempunyai empati, kita bisa merasakan apa yang dia rasakan, kita bisa membayangkan apa yang kita rasakan jika kita berada di posisinya, sehingga kita menjadi permisif “ah, nggak papa, kasian dia masih shock”, “ah biarlah sementara dia masih terguncang” dan ah-ah yang lainnya. Mungkin awalnya pembiaran kita ini dianggap wajar dan membantu dia, tapi sebenarnya dengan kita membiarkan, orang tersebut malah menanamkan dalam pikiran dia bahwa apa yang dilakukannya itu benar dan bisa menjadikan kebiasaan dan pola pikir dia terhadap hal yang salah bisa berubah. *Loh? kan ntar kalo dia udah agak redaan bisa kita bantu kembali kejalan yang benar? bisa sih, tapi yakin nggak, ketika kita membantunya itu belum terlambat?

Dua contoh situasi diatas menurut saya bisa menggambarkan bagaimana itikad baik kita tak selamanya menghasilkan yang baik, bisa saja toleransi dan empati yang kita rasakan kepada seseorang sebenarnya adalah kemalasan kita untuk membantu, ketidakpedulian kita yang dipoles menjadi suatu perasaan yang dimafhumkan… in my opinion.. :’)

ciao!

-darkjasm-